Sivun näyttöjä yhteensä

11. syyskuuta 2014

Ruokaa, satoa ja karsimista.

Taas on laiskuus iskenyt blogi päivittelyyn, mutta laitetaan nyt vielä jotain kuvia ennen täydellistä kompostointia. Tuli myös taas taannoin testailtua tuota "Sputnikkia" ja grillailin lähes kolmen kilon sian niskan.

Minun versio "nyhtöpossusta" eli Pulled Porkista. Itseä ärsyttää tuo nythtöpossu sana ja käytän mielummin Pulled Pork nimeä. Mutta itse asiaan, niin sputnikin lämmittämiseen käytin brikettejä ja osin hiiltä. Tokihan piti myös sitä savu saada tehtyä jotenkin, niinpä laitoin pieneen teräs kattilaan liotettuja Jack Daniels tynnyrin lastuja ja istutin kattilan hiilien keskelle. Lisäksi grillin sisällä oli toinen pieni kattila, missä oli vettä jotta voidaan hiukan ehkäistä lihan liiallista kuivumista.

Paistamisessa käytin lihanlämpömittarina jotta pystyin varmistamaan sisälämpötilan (94 astetta). Sputnikin lämpötilan säätö oli todella vaikeaa ja lämpö vaihtelikin 100-150C välillä. Jatkossa on tarkoitus modifioida grilliä hiukan ja asentaa sisälle kaasulla toimiva rengaspoltin. Rengas polttimen tarkoitus olisi olla varmistamassa riittävä lämpö, tai tehdä vain loppukypsennys.


Resepti:
- Possun niska tai muita paloja.
- Suolaa
- Omena siideri etikkaa
- Omena siideriä
- Mausteet

Ensin valmistin kuivamauste seoksen:
- 2 rkl Sinappijauhetta
- 1 rkl Paprikajauhetta
- 1 rkl Juustokuminaa
- 1 rkl Suolaa
- 1 rkl Sokeria
- 1 rkl Sellerin siemeniö
- 1-2 rkl Haluamaasi chilijauhetta. Omassa käytin chinense mixiä (habaneroa, nagaa, congoa jne.)
- 1 rkl Musta pippuria.
Tarvikkeet

Seuraavaksi sulattelin suolaa veteen, arviolta 1-1,5%. Niska kuvassa olevaan ämpäriin suolavedellä täytetään niin että niska on upissa. Tähän kaksi ruokalusikallista mausteseosta, loraus etikkaa ja puoli tölkkiä siideriä. Juo itse loput. Sulje ämpäri kannella ja laita jääkaappiin yön yli.

Pistä grilli tai muu lämmönlähde tulille.

Seuraavaksi aamulla ota niska liemestä ja kuivaa paperilla. hiero reilusti mauste seosta possun päälle. (tee seosta tarvittaessa lisää.)

Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan ja niska grilliin. Itsellä "paistaminen" otti lähes 10 tuntia joten jotain muuta tekemistä kannattaa varata tälle ajalle :) 24 pääkki toimii ok :D. Kun liha on viimein saavuttanut oikean sisälämpötilan, niin kääri se hyvin folioon ja jätä vetäytymään huoneen lämpöön 1-1,5 tunniksi. Ja lopuksi HUOMAUTUS! Älä leikkaa tai pistele lihaa ennen kun se on rauhassa vetäytynyt!

Lopputulos oli mitä maukkain :P Rocatosta lähti kaksi kottikärryllistä lehteä ja "turhaa" oksastoa pois. Lehti massan sisältä löytyi ihan kivasti kypsymässä olevia podeja, arviolta 50-60kpl.

Kasvihuoneessa on jo lämmityspatteri valmiina ja säädettynä yöpakkasia varten. Mutta eiköhän tuosta cristalista jotain satoa tule kunhan kerkeäisin sitä vain karsimaan. Riippuen kypsymisestä mysteeri chinense ja early jalapeno saattaa päästä sisällä kypsytteleen sadon loppuun.
Kompostiin

c.chinense 'Rocato'
 Aji Cristal alkoi tosi myöhään tekemään satoa, mutta onneksi nämä on syötävissä vihreinäkin ja varsinkin kun omasta mielestä cristal on parhaimmillaan oranssina juuri ennen punaiseksi muuttumista.

Aji Cristal
Aji Cristalin podin muoto ihmetyttää, oiskohan tuo jotenkin risteytynyt malli, kun ovat tullasia kippuroita. Siemenet on peräisin Fataliin tuoreista chileistä.
Aji Cristal
Aji Fantasystä on kertynyt noin 1,5kg satoa. Kuvassa olevat podin ovat kiinnittyneet joskus kesäkuun alussa ja sen jälkeen sekoilin lannoitteiden kanssa ja kasvit alkoivat kasvamaan hirveästi vihreää ilman kukkia. kunnes joskus heinäkuun lopulla tajusin lopettaa lannoituksen kokonaan, niin alkoi uusia kukkia muodostumaan. Tämä ei tosin hirveästi auttanut enää fantasyä, mutta Aji Cristal innostui pukkaamaan podia hyvällä vauhdilla.
Aji Fantasy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti