Sivun näyttöjä yhteensä

BBQ savustin projekti "Sputnik"

9.8.2014
Ensimmäinen vaihe valmis, eli grilli käyttökunnossa ja testattu toimivaksi. Rungon rakensin kahden tuuman putkesta joten pitäisi kestää. Piippuna toimii 125mm ilmastointiputki. Grilli on myös maalattu matta mustalla 600C asteen maalilla ja näyttäisi sekin pysyvän kiinni.

Grillissä on nyt testattu koivuhalot, normi hiilet ja briketit. Kaikki toimii hyvin. Ainoa asia, mikä pitää tehdä halkoja poltettaessa on "pönkätä" tuhkanpoistoluukku täysin auki jotta palaminen saa tarpeeksi ilmaa. 

30.6.2014
Kannen istuvuutta paranneltu ja lopullisen asennon kansi varmasti saa kun käyttää ensimmäiset tulet sisällä. Samalla tuli tehtyä myös arinan päädyt ja ritilälle kiskot.
Alunperin piti tehdä kaksi tasoa, mutta kun tason kokoa tutkiskelin tarkemmin, niin tulin siihen tulokseen että yksi taso riittää. Mutta jos tarvetta tulevaisuudessa esiintyy, niin päällehän voi helposti rakentaa isohkon irtotason.
Ritilän kiskot.
Grilli on myös saanut nimen "Sputnik"
Sputnik

Tässä alkuun TO DO lista.
- Palamisilman säätö
- Savupiippu säätöpellillä
-
- Reikien paikkaus.
- Kunnollinen jalusta.
- Maalaus ja muu ulkopuolinen fixaus.

27.6.2014
Kovin hitaasti etenee tämä projekti, mutta nyt on vähän taas menty eteenpäin. joskus talvella tein luukun lähes valmiiksi. Tästä laitoksesta "Sputnik" tulee eräänlainen savustin grilli hybridi. Pohjalla on arina ja arinan alapuolella toisessa päässä on yhdistetty tuhkan tuhjennys ja ilma aukko. Toiminta: Pohjalla voi käyttää hiiliä (brikettejä) ja kun nostaa arinat ylös ja putsaa tuhkat ja tekee erillisen tulipesän sopivalla adapterillä tuhkan poistoluukkuun, niin saadaan smoker. Miksei tähän voisi hyödyntää vaikka jotain kylmäsavustus laitettakin.


 Pohjalle noin 70mm korkean ja 120mm leveän kaukalon, minkä päälle tuli kaupasta ostetut arinaritilät. Materiaalina viistoissa sivupelleissä on käytetty 1,5mm "mustaa" levyä ja kiinnitys jää kuvan mukaisesti kiinni pienilla hitseillä jotta irroitus on helppoa. Tämä sen takia että jos pelti ei kestä käytössä tai muuten huono vaihtoehto, niin voin sen rälläköidä irti ja tehsä paksummasta materiaalista tai sitten valaa jostain tulenkestävästä massasta laidoilla noin 50mm kakut.


11.7.2013
Tulipa aloitettua uusi projekti nimittäin hiili/puu grilli/savustimen rakentaminen. Joskus vuosia sitten löysin työpaikan metallijäte astista 200 litran rikkinäisen paisunta-astian, mistä alunperin meinasin tehdä kalalle normaali mallisen savustus pöntön , mitä yleensä suomessa käytetään eli tulipesä erikseen ja leppä tms. puruja pöntön sisälle. Samalla tässä tuli treenattua hitsaushommiakin kun ei ole taas vuosiin tullut mitään hitsailtua.

Netissä surffattua alkoi jenkkisivuilla tulla vastaan mitä hienompia kunnollisia savustimia, jotka poikkeaa rakenteeltaan kotimaisista siinä että puista poltettava savu menee sellaisenaan savustimen läpi.
Omaan versioon on tarkoitus tehdä myös pöntön sisälle arina puille tai hiilille jos ei aina jaksa pelkästään savustaa. Pöntön pohjaan tai alanurkkaan tulee putki, mihin voi liittää tarvittaessa jenkki tyylisen tulipesän, kotimaisen tai jopa kylmäsavun. Aika näyttää, että minkälainen mokomasta laitoksesta muovautuu.

Astia katkaistiin ensin jotta sisällä ollut kumi saatiin pois. Astia itsessään oli liian lyhyt joten päätin leventää sitä 30cm.
Käytettävissä ei tietenkään ollut mankelia, millä olisi 3mm pellin saanut mankeloitua, mutta asetyleen/happi pulloja on useammat joten lämmitystä, vääntämistä ja migillä hitsaten pieniä pätkiä kerrallaan. Ensimmäisen puoliskon lämmitin liian kuumaksi, mistä saurasi huomattavia vääntyily ongelmia, mutta seuraava pala onnistui jo paremmin.

Metallinkeräys laatikosta löytyi myös vanhat pöydän jalat joista tuili hyvä jalusta grillille. Oikealla modifoitu jalan yläpää. Tästä on tosin jo jatko suunnitelma, missä luultavasti teen jonkinlaisen kärryn gillin alle, mutta sitä ennen rakennetaan toiminnallisuus. Toistaiseksi jalusta toimii rakennus telineenä, niin ei tarvi lattialla kontata.

Jatko suikaleet paikoillaan-

Kuvan mukainen aukko oli tullut leikattua jo aikaisemmin, joten tähän piti keksiä ...jotain.

Päätin rakentaa aukkoon tuollaisen kotelon, mihin tulee savupiippu ja sulkupelti lämmön säätämiseen. Myös mahdollisesti joskus laitettava pyörivä varras :D

Kansi saranoitu ja leikattu auki. Kansi oli aika hyvin jännityksella ja tulee tarvimaan hiukan lämpöä ja vasaraa. Mahdollisesti myös vahvikkeet hitsaan aukon reunoihin.


4 kommenttia:

 1. Tämän etenemistä mielenkiinnolla odottaen..

  VastaaPoista
 2. Noh tämä valmistuu ajallaan. Valmistuminen riippuu pitkälti siitä että mitä materiaalia sattuu metallinkeräyslavalle tulemaan. Erillinen tulipesä on jo olemassa, mutta kunnolliset ritilätasot on vielä etsinnässä.

  VastaaPoista
 3. Aika siisti blog. Very good I like the pipe system for the plants :-)
  T. Neil

  VastaaPoista
 4. Missä on noin hyvää tavaraa tarjoava keräyslava ;)?

  VastaaPoista