Sivun näyttöjä yhteensä

Arduino Automaatti NFT

27.5.2015  Päivitystä tähänkin sivuun. Suunnitelmat ovat venyneet ja paukkuneen moneen kertaan ja ajan puutekkin on vähän hidastanut tekemistä.

Vanhaan suunnitelmaan on tullut vielä pieni loggaus yksikkö, eli nyt olisi tarkoitus lisätä projektiin Raspberry Pi2, mikä lukee arduinon lähettämiä tietoja suoraan USB sarjaportin kautta. Lämpötilan mittaus on tarkoitus toteuttaa suoraan RPi:n GPIO porttiin käyttäen kolmea DS18B20 piiriä. Muuten RPi saa vain käyntitietoja Arduinolta eli esim. millon mikäkin magneteetti venttili on auki tai kiinni.

Logien tallennus ei tapahdu RPi:n microSD kortille, koska kortti ei tulisi kestämään jatkuvaa kirjoittamista kovin pitkään. Joten systeemistä suunnittelin sellaisen että RPi lähettää tietoa suoraan Wi-Fi:n yli asunnossa aina päällä olevaan Dell Poweredge R610 serverin MySQL tietokantaan. Tietokanta toimii Debian linuxin päällä.

Jokohan tässä(kin) projektissa on mopo karannut?


Projektin aloitus: 

Joku voi kysyä että mihin tarvii NFT-reson automaattitäyttöä?. Itsellä ajatus lähti kaudesta 2014, kun lähdin perheen kanssa kahdeksi viikoksi Turkkiin lomalle ja resojen täytön joutu jättämään muille hoidettavaksi.

Resojen täyttö on jo itsessään hankalaa nykyisessä liian pienessä kasvihuoneessa. Joten täyttöautomatiikan tarkoitus on se että kasvihuoneen ulkopuolella voi olla isompi reso, mistä automatiikka täyttää kasvihuoneessa olevia tarvittaessa. Lisäksi automatiikka helpottaa omaa työtä, koska nyt ei tarvi kasvihuoneessa tehdä muuta kuin mitata EC ja lisätä ravinnetta tarvittaessa.

Projektin hinta neljälle resolle on arviolta noin 50€ - 100€. Neljän reson automatiikkaan käytän Arduino UNO R3 alustaa (tai tarkemmin kiinalaista kloonia tästä).

HOX!! EN OTA MITÄÄN VASTUUTA KYTKENTÖJEN OIKEELLISUUDESTA toisin sanoen ÄLÄ KÄYTÄ NÄITÄ KYTKENTÖJÄ!!!

Tarvikkeet:

- Arduino UNO R3 Hinta noin 5-6€ (klooni)
- 4 kpl kohokytkimiä, ilmeisesti REED tyyppisiä. Hinta yhteensä noin 10€
- 4 kpl Magneettiventtiilejä 12V muovirunkoisia. Hinta yhteensä noin 13€
- 1 kpl valmis relekortti (4kpl releitä). Hinta noin 2,5€
- 1 kpl Solid State Relay, mikä lienee suomenkielinen nimi? tällä ohjataan 220V pumppua. Hinta noin 2,5€.

Koodaus taustaa minulla ei juurikaan ole, mutta arduinolla on suhteellisen helppo tehdä yksinkertaisia systeemejä. Googlesta löytyy todella paljon ohjeita ja kytkentä kaavioita. 

Tämän hetkinen tilanne on että Kiinasta on tulossa vielä monenlaista pientä tavaraa mm. magneettiventtiilit. Mutta testi koodi on tehty yhdelle koho kytkimelle, pumpun releelle ja magn. venttiiliä videossa esittää kytkentä-alustalla oleva ledi.
Nyt kun kytkentä toimii, niin seuraavaksi pitää lisätä viive täyttöön, koska täytön käynnistymisen raja on hyvin pieni verrattuna siihen kuinka nopeasti NFT:ssä kuluu vettä. Sopiva viivehän löytyy vasta kesällä kun toimintaa pääsee seuraamaan vierestä. 

Seuraavaan kehitys versioon pitäisi rakentaa LCD näyttö ja muutama nappi jotta tuota viivettä voisi säätää suoraan laitteesta, eikä tarvitsisi aina fläshätä piiriä uudelleen. Näytön ja näppäimistön lisäyksessä loppuu vain I/O portit alustalta kesken joten joudun hommaamaan toisen arduinon ja ketjuttamaan alustat yhteen tai vaihtaa Aduino MEGA alustaan.3 kommenttia:

  1. Huomasin tuossa että videossa kytkin toimii väärin päin, eli pumpun pitää käynnistyä kun kytkin on auki. Helppo korjata koodiin. Tilanne projektinosalta on että edelleen odotellaan osia Kiinasta.

    VastaaPoista
  2. Itsellä on Uno-kopio tilattuna ja jotain sälää. Tarkoituksena tehdä kasvihuoneen kontrolleri jossain vaiheessa. Ohjelmointikokemusta nolla. Pinnejä laskeskeltiin työkaverin kanssa ja pitäisi riittää (valitsin sarjaväyläisen näytön). Kortit on sen verran halpoja Kiinasta, että nämä on kyllä loistavia projektin pohjia, eikä tarvitse ympätä kaikkia toimintoja samaan laitteeseen.

    VastaaPoista
  3. Kloonihan se tuo omakin. I/O portit kyllä loppuu nopeasti, mutta nuita arduinojahan pitäs pystyä aika helposti yhdistään. Tai sitten rakentaan I/O expanderin. Itselläkin tuo ohjelmointi taito on vähän hakusessa, mutta aihanhan voi opetella!. Varsin nopeasti sain tuon videossa olevan systeemin toimimaan ihan googlea käyttäen.

    VastaaPoista