Sivun näyttöjä yhteensä

KasvihuoneKASVARI Versio 1.0
Kaudelle 2014 pitäisi rakentaa jonkinlainen kasvihuone kun vanha alkaa olemaan aikansa elänyt.
Opiskelujen ansiosta on tullut opeteltua 3D mallintamista Autodesk Inventor 2014 ohjelmalla ja jotain malliahan sitä on tullut tehtyäkin.


Runko mallinnettu 39x66 kertopuusta, tosin todellisuudess tulisi jokin vastaava höylättypuu. Rakenteesta puuttuu nurjahdustuet (lauta sisäpuolelle, kulmasta kulmaan). mutta nämä tulisi vasta molemmin puolin tulevan muovin päälle. Kattona mallinnuksessa on 3mm Polypropyleenilevy.Inventorin hienouksia on lujuus analyysit, joita tuli testattua. Kuormana tasainen 500kg/m2 kuorma. Rakenne näyttäisi hyvin kestävän lukuunottamatta keskimmäistä kattoristikkoa. Uskoisin kuitenkin että rakenne kestää, koska polypropyleeni on liukas ja siinähän ei lumi juuri pysy.


*PÄIVITYS* 18.3.2014 VERSIO 3
Kasvuhuone suunnitelmissa hypätään suoraan versioon 3, koska versio kaksi oli vain ensimmäisen version rungolle suunniteltu pulpettikattoinen viritys.

Versio 3 on mitoiltaan hieman muuttunut ja erilliset kattotuoli on hylätty ja tässä suunnitelmassa käytetään "kurkihirttä". Katon rakenne on huomattavasti helpompi teksinsesti toteuttaa. Mitoiltaan uusin versio on noin 2,6m x 4m ja korkeutta kurkihirren alapintaan 2,6m. Ensimmäiselle kaudelle suunnittelin laittavani ihan normaalia kirkasta rakennusmuovia pintaan ja mahdollisesti seuraavana vuonna kennolevyt.

Materiaali pääosin 70x45 puuta ja kattorakenteet 120x50 lankkua.


Inventorilla pystyy myös tekemään lujuusanalyysejä, tosin tämä on vain pientä testausta ominaisuudesta ja määrittelyjen oikeellisuudsta ei oli mitään takeita. Kuvassa alla videonpätkä tehtynä siten että alin puu on kiinteänä ja yläpuuhun kohdistuu 5000N voima.


Koko kasvihuoneen simulointi kaksinkertaisella kuormalla.

Koko kasvihuoneen simulointi lisätyllä keskituella ja kaksinkertaisella kuormalla.

Keskelle lisäsin 100x100 lankun ja animaatiosta huomaa vaikutuksen hyvin. Toki puuhan ei käyttäydu animaatoiden mukaan vaan katkeaa jossain vaiheessa. Mutta on animaatiot jokseenkin suuntaa antavia voimien käyttäytymisen suhteen. Myös ristituet lisäävät rakennelman jäykkyyttä, mitkä on pakko laittaa jo pelkästään rakennelman nurjahtamisen estämiseksi. (esim. tuuli + kuorma)

Kuvat V3 kasvihuoneeseen PDF muodossa (A3): V4 on jo suunnittelussa koska 45x70 puutavaraa ei saa suoraan paikallisista liikkeistä. Kuvat aukeavat google drivestä, mistä ne voi ladata.
Etuseinä Sivuseinä Takaseinä Koko rakennus
1 kommentti:

  1. Heh, pitäisi itsekkin opiskella tuota Inventorin FEM-puolta, jotta pääsisi leikkimään. Oma kasvarin runko tosin tulee teräksestä ja uskoisin sen kestävän kohtuudella.

    VastaaPoista