Sivun näyttöjä yhteensä

11. syyskuuta 2014

Ruokaa, satoa ja karsimista.

Taas on laiskuus iskenyt blogi päivittelyyn, mutta laitetaan nyt vielä jotain kuvia ennen täydellistä kompostointia. Tuli myös taas taannoin testailtua tuota "Sputnikkia" ja grillailin lähes kolmen kilon sian niskan.

Minun versio "nyhtöpossusta" eli Pulled Porkista. Itseä ärsyttää tuo nythtöpossu sana ja käytän mielummin Pulled Pork nimeä. Mutta itse asiaan, niin sputnikin lämmittämiseen käytin brikettejä ja osin hiiltä. Tokihan piti myös sitä savu saada tehtyä jotenkin, niinpä laitoin pieneen teräs kattilaan liotettuja Jack Daniels tynnyrin lastuja ja istutin kattilan hiilien keskelle. Lisäksi grillin sisällä oli toinen pieni kattila, missä oli vettä jotta voidaan hiukan ehkäistä lihan liiallista kuivumista.

Paistamisessa käytin lihanlämpömittarina jotta pystyin varmistamaan sisälämpötilan (94 astetta). Sputnikin lämpötilan säätö oli todella vaikeaa ja lämpö vaihtelikin 100-150C välillä. Jatkossa on tarkoitus modifioida grilliä hiukan ja asentaa sisälle kaasulla toimiva rengaspoltin. Rengas polttimen tarkoitus olisi olla varmistamassa riittävä lämpö, tai tehdä vain loppukypsennys.


Resepti:
- Possun niska tai muita paloja.
- Suolaa
- Omena siideri etikkaa
- Omena siideriä
- Mausteet

Ensin valmistin kuivamauste seoksen:
- 2 rkl Sinappijauhetta
- 1 rkl Paprikajauhetta
- 1 rkl Juustokuminaa
- 1 rkl Suolaa
- 1 rkl Sokeria
- 1 rkl Sellerin siemeniö
- 1-2 rkl Haluamaasi chilijauhetta. Omassa käytin chinense mixiä (habaneroa, nagaa, congoa jne.)
- 1 rkl Musta pippuria.
Tarvikkeet

Seuraavaksi sulattelin suolaa veteen, arviolta 1-1,5%. Niska kuvassa olevaan ämpäriin suolavedellä täytetään niin että niska on upissa. Tähän kaksi ruokalusikallista mausteseosta, loraus etikkaa ja puoli tölkkiä siideriä. Juo itse loput. Sulje ämpäri kannella ja laita jääkaappiin yön yli.

Pistä grilli tai muu lämmönlähde tulille.

Seuraavaksi aamulla ota niska liemestä ja kuivaa paperilla. hiero reilusti mauste seosta possun päälle. (tee seosta tarvittaessa lisää.)

Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan ja niska grilliin. Itsellä "paistaminen" otti lähes 10 tuntia joten jotain muuta tekemistä kannattaa varata tälle ajalle :) 24 pääkki toimii ok :D. Kun liha on viimein saavuttanut oikean sisälämpötilan, niin kääri se hyvin folioon ja jätä vetäytymään huoneen lämpöön 1-1,5 tunniksi. Ja lopuksi HUOMAUTUS! Älä leikkaa tai pistele lihaa ennen kun se on rauhassa vetäytynyt!

Lopputulos oli mitä maukkain :P



 Rocatosta lähti kaksi kottikärryllistä lehteä ja "turhaa" oksastoa pois. Lehti massan sisältä löytyi ihan kivasti kypsymässä olevia podeja, arviolta 50-60kpl.

Kasvihuoneessa on jo lämmityspatteri valmiina ja säädettynä yöpakkasia varten. Mutta eiköhän tuosta cristalista jotain satoa tule kunhan kerkeäisin sitä vain karsimaan. Riippuen kypsymisestä mysteeri chinense ja early jalapeno saattaa päästä sisällä kypsytteleen sadon loppuun.
Kompostiin

c.chinense 'Rocato'
 Aji Cristal alkoi tosi myöhään tekemään satoa, mutta onneksi nämä on syötävissä vihreinäkin ja varsinkin kun omasta mielestä cristal on parhaimmillaan oranssina juuri ennen punaiseksi muuttumista.

Aji Cristal
Aji Cristalin podin muoto ihmetyttää, oiskohan tuo jotenkin risteytynyt malli, kun ovat tullasia kippuroita. Siemenet on peräisin Fataliin tuoreista chileistä.
Aji Cristal
Aji Fantasystä on kertynyt noin 1,5kg satoa. Kuvassa olevat podin ovat kiinnittyneet joskus kesäkuun alussa ja sen jälkeen sekoilin lannoitteiden kanssa ja kasvit alkoivat kasvamaan hirveästi vihreää ilman kukkia. kunnes joskus heinäkuun lopulla tajusin lopettaa lannoituksen kokonaan, niin alkoi uusia kukkia muodostumaan. Tämä ei tosin hirveästi auttanut enää fantasyä, mutta Aji Cristal innostui pukkaamaan podia hyvällä vauhdilla.
Aji Fantasy

18. elokuuta 2014

Sadon säilöntää ja Chilifestiä

Tuli sitten käytyä chilifesteillä Tampereella perjantaina ja lauantaina. Matkaa festeille tuli yhteen suuntaan reilut 600km ja ajallisesti se tarkoitaa 8-9 tuntia pysähdyksineen. Reissu oli kyllä tekemisen arvoinen ja ensi vuonna uudestaan, mutta sitä ei vielä tiedä että turistina vai jopa talkoileen. Mukaavaa oli myös se että joillekkin chilifoorumin käyttäjätunnuksille tuli nyt kasvot. :)

Matkaan tarttu vaikka ja mitä: kastikkeita, Fataliin jauheita ja suklaata, chiliyhdistyksen t-paitaa jne. Myös festien ruokatarjoilut olivat varsin hyvät. Lihavako? erityisesti. Täältä asti kun lähtee reissuun, niin toki piti myös käydä Jack the Roosterissa, mutta kantti ei kestänyt kokeilla Death Burgeria.

Kuvia ei kovin paljoa tullut otettua, kun järkkäriä ei viitsinyt raahata mukana. Ja toisaalta kun enhän sitä osaa edes käyttääkkään :D

Chilifest 2014
Poppamies tekemässä dippejä ja "majoneesia"
Poppamies ja dipit
Lisäksi vähän sadon säilönnästä. Tällä kaudella päätin testata maitohappokäymistä ja hyvinhän tuo näytti alkavan pulputtaa.  "Juurena" purkissa on rasilaisen hapankaalta ja nestettä. Purkkina tuollainen perus 1 litran säilöntäpurkki. Festi reissulln paluumatkalla poikettiin myös Tuurissa ja mukaan tarttui vähän isompi purkki käymistä ajatellen. Purkissa helppo oikea korkki, mistä saa vesilukon pienellä vaivalla läpi tiiviisti. 

Maitohappokäyminen
Vielä pieni lisäys, mikä sattui juuri tämän päivityksen tekemisen aikana.  2 vuoden ja 3kk ikäinen tyttäreni juksi Chilifest hiamerkin kanssa ja huusi sili, aji istali :D. Pienestä se pitää asiat opetella.



10. elokuuta 2014

Grillausta

Sain taannoin tuon grilli-projektin käyttövalmiiksi ja sitä on tullut tässä vähän testailtua. Erillinen tulipesä pitäisi vielä rakennella kunhan sopiva aihio tulee vain vastaan, pienempi paisunta-astia olisi aika hieno ...tai no ainakin tyyliin sopiva.

Grillissä tietty ensin paistettiin muutamat makkarat koivuklapi tulilla. Myöhemmin broilerin koivet, ja jotain uhuempaa filettä. Nämä onnistuivat hyvin. Grillaamiseen käytin brikettejä ja hiiliä.

Sitten tosi toimiin ja tietty sian kylkeä paistumaan. Paistamiseen käytin täyden piipullisen brikettejä, jotka riittivät hyvin tuon reilun kilon painoisen kyljen kypsäksi saamiseen. Grillissä oli sisällä myös kaksi pientä kattilaa, joista toinen täynnä vettä ja toisessa vedessä kostutetut Jack Daniels viskitynnyrin lastut savua antamassa.

Possun kylkeä
Laitetaan nyt resepti:
- maustamaton possunkylki.

marinaadi:
- Soijakastiketta
- Merisuolaa
- Omenasiideri etikkaa

Voiteluaine paistamisen yhteydessä.
- Voita
- Soijakastiketta
- Poppamies Bourbon BBQ soosia.
- Jotain omeana siideriä.

Sotke marinadi ainekset keskenään ja hiero lihan pintaan. Anna maustua kannellisessa astiassa jääkaapissa yön yli. (myös riittävän iso minigrip pussi käy hyvin). Marinoitumisen odottelussa kokki voi marinoida itseään vaikka muutamalla oluella ja vahvemmalla juomalla, viski, konjakki tai brandy käy mainiosti. Itsellä asian hoiti Fundador merkkinen brandy.

Ota possu pois jääkaapista, ja käy sytyttämässä hiilet. Hiilien valmistuessa voit kaikessa rauhassa tehdä voitelu soosin. tarveaine määrät laitoin ns. tunteella. Siideriä ehkä 2-3dl. Juo loput siideri pois ja varmaan muutaman oluenkin kerkeää vielä ottaa ennen hiilien kippaamista grilliin.

Kaada hiilet(briketit) grilliin ja laita possu paistumaan epäsuoralle lämmölle. Tarkkaile grillin lämpötilaa ja voitele kylkeä riittävän usein. Paistamiseen meni arviolta 2-3 tuntia lämmön vaihdellessa 150-200C välillä.

Marinadiin ja/tai kastikkeeseen voi lisätä chiliä tms. tarvittaessa, mutta omasta jätin pois jotta kylkeä pystyy syömään muutkin. Poppamiehen kastike kyllä sopi tähän mainiosti.

Chili rintamalla ei oikeen ole tapahtunut muuta kuin chinensejen rankaa latvomista ja lehtimassan poistoa. Aiemman postauksen Aji Cristal on saavuttanut katon harjan (2,5m).

30. heinäkuuta 2014

Vähin kypsyy

Vaikka omkin ollut varsin hyvä kesä täällä pohjoisessakin, niin chilikausi taitaa olla pettymys. Aji Fantasy teki ensimmäiset podinsa kesäkuun alussa, juuri kun oli 2 viikkoa turkissa ja sen jälkeen on tullut hurjasti viherkasvua. Alla olevassa kuvassa takana korkein on Aji Cristal, millä pituutta on yli 2 metriä lattiasta mitattuna. Aji Cristalissa roikkuu muutamia kaarileita alaosassa kasvia.

Yleisilme kasvihuoneesta
Aji Cristal podit
Aji Fantasyn kesäkuun alussa tekemät podit on hyvän kokoisia ja väri alkaa vaihtumaan. Maistiaisia näistä on jo otettu.
Aji Fantasy
Kauden ainoa PI bacca osoittautui mysteeri chinenseksi. Mikähän tämä mahtaa olla? Podilla kokoa joku 3-4cm. Idättely vaiheessa tämä ei ole voinut mennä sekaisin, kun ainoa chinense tälle kaudelle piti olla Rocato ja tämä ei kyllä Rocato ole.
Mysteeri chinense
Rocato tekee myös podeja.
Rocato

10. heinäkuuta 2014

Kasvihuone kierros

Tuli vaihdettua reilut 2 vuotta palvellut rikkinäinen iPhone 4S Android puhelimeen. Kohta voi verrata hyvin mikä käyttöjärjestelmä on paras, kun iPhoneja oli 3 putkeen ja työpuhelimena Windows puhelin Nokia Lumia. Toki tästä on jo selvänä se että Windows puhelimen käyttöjärjestelmänä on se ehdottomasti huonoin.

Nyt puhelimeksi valikoitui Samsung Galaxy S5. Viikon käyttökokemuksella ihan ok laitteelta tuntuisi. Käyttöjärjestelmän muokkaus mieleiseksi on on helppoa. iPhonella tähän tarvi Jailbreakin. Mutta jos pitäisi suositella helppokäyttöistä älypuhelinta jollekkin esim. seniorit, niin se luultavasti olisi edelleen iPhone.

Tuli testattua Samsungin videokuvausta pienellä kasvihuone kierroksella. Tosin Picasa webalbumi muokkasi tuon videon pilalle.


Linkki koko videoon

25. kesäkuuta 2014

Päivitystä

Tulipas käytyä kaksi viikkoa Turkissa lämmittelemässä kun täällä suomessa oli niin kylmää. Turkissa kylmää oli vain Efes :D. Lämmintä oli noin 28-34 astetta.

Lähes kaikki chilithän on NFT laatikoissa, tomaatit turpeessa AutoPoteissa ja muutama bubblerikin kasvihuoneestä löytyy. Mitään lämmitystä kasvihuoneessa ei loman aikana ollut, joten oli pientä kännitystä ilmassa, että onkohan kasvit paleltuneet. Yllätys oli suuri kun kaikki olivat hengissä joten varmaan suuret NFT resojen vesi määrät ovat varastoineet päiväs aikaan lämpöä ja siten pitäneet kasvihuoneen riittävän lämpimänä.

Kasvua oli tullut mukavasti kaikkiin kasveihin ja varsinkin Aji Fantasy oli alkanut työstämään podeja oikein urakalla, pika arvioinnilla varmaan jotain 100-200 alkua. Podit olivat myös aika yllättävän kokoisia.

c.baccatum Aji Fantasy
Rocato oli myös kasvanut hienosta ja kukkia oli tuolassa ihan kivasti.

c.chinense Rocato
Early Jalapenossa oli podin alkuja jo useita. Tosin kyseiset "jallut" ovat olleet kokoajan hiukan kärsivän näköisiä.

c.annuum Early Jalapeno
Ainoa numero chili on PI260560 (c.baccatum) tämä oli myös ottanut kivan kasvupyrähdyksen parin viikon aikana. *PÄIVITYS* Nyt illansuussa huomasin tässä kukkia, mutta ne ei todallakaan ole baccatumin kukkia. Jossain on siis mennyt siemenet sekaisin ja tarkempi tutkiskelu viittaisi siihen, että kyseessä on jokin c.chinense lajin chili. Perusteena kasvutyyli, kukka.

c.baccatum PI260560
Kuvassa (alla) vasemmalla on Aji Cristalia ja oikealla Aji Fantasy.

yleiskuvaa






6. kesäkuuta 2014

Levää Trofastissa


Ikea trofastit olivat täynnä levää. Resossa levää oli vain vähän, mutta patolevyn päällä huomattavasti. Asiallehan oli pakko tehdä jotain, joten leikkasin villakuution ymäpriltä levän peittämät kankaat pois ja laitoin uudet kankaat pohjalle.

PI xxxxxx

Inca Red Drop
Juuristoa ja uutta kangasta.
PI xxxxxx juuret

PI xxxxxx uudet kankaat

Reson valosuojaksi tuli jätesäkki kaksinkerroin, ja kannen suojaksi patolevyn palanen.
Ikea Trofast NFT säkitettynä
Molemmat Trofastit valmiina