Sivun näyttöjä yhteensä

5. toukokuuta 2015

Kasvihuone kyhäelmä

Vanha kasvihuone vetelee todella viimeisiään ja en tiedä vielä että kestääkö tulevan kesän joten jokin pikainen ratkaisu oli keksittävä. Kuin tilauksesta Facebookin puolella joku linkitti puuveneille tarkoitetun kaarimallisen suojan ohjeet http://www.puuvenekorjaamo.net/projektit/vk.htm . Siitähän se idea sitten lähti.

Materiaalina päätin käyttää sirompaa 21x50 rimaa. Pohja alaltaan  noin 3m x 4m korkeus noin 2,5m-3m. Eli kaaret metrin välein, niin 5 kaarta pitää rakentaa. Korkeutta pystyy muuttamaan vielä lennosta leveyden kustannuksella. Pinnoitteeksi laitan kasvihuonemuovin ja luultavasti sisäpuolelle normaalin kirkkaan rakennusmuovin.

Ei kun tuumasta toimeen. Työpöydäksi sopi hyvin jo jätelavalle menossa ollut kipsilevyn leikkaus pöytä. Pöydän päälle lankut ja siihen halutun kaarenpiirto (R 3100mm). Tämän jälkeen taivutus tukipuut paikalleen ja rimaa taivuttamaan.
  ....RÄKS ...uusi rima RÄKS ...PRKL!!!. Eli homma ei menny niinku Stömsössä vai miten sitä sanotaan.


Lopulta sain kaksi onnistumaan, joista toinen oli ok ja toinen ehkä käytettävissä oleva lähes katkennut kaari. Ongelmaksi tässä muodostui se että lähes katkennut kaari oli pienemmällä säteellä. Puu antaa joitain senttejä periksi kun rakennelman irroittaa jigistä.


Tässä vaiheessa piti alkaa miettimään että miten saan karet valmistettua. Näiden kahden kaaraen välinen ero oli liian suuri jotta niitä voisi käyttää. Suunnittelin jos että haen suosilla 100mm leveää lautaa, muutan hiukan jigiä ja väännä laudasta kaaret. Sitten muistui mieleen ala-asteen ajoilta puutöissä kun tehtiin vannesahalla muotti, millä pysty vedessä lionneita vanerin suikaleita muotoilemaan. Ei kun Googlaamaan.

Googlesta löytyi heti ohjeita että höyryttämällä puusta tulee elastisempaa ja on taivutettavissa paremmin. Tästä miettimään että miten sitten saisin yli 3 metriset rimat höyrytettyä. Vähän aikaa pihalla pyörittyäni löysin ylimääräiseksi jääneen 3 metrisen 125mm ilmastointi kanavan, saman kokoisen 90 asteen kurvin  ja vielä toisen lyhyen kanavan pätkän.

Höyryn tuottajana sai toimia viime kesänä valmistunut "Sputnik", missä savupiippuna toimi 125mm iv-putki. Tästä piippu pois ja löytämäni lyhyt kanavan pätkä paikalleen, käyrä ja pitempi putki. Sputnikissa on sisällä nestekaasu toiminen rengaspoltin ja siihen laitoin peltisen vedellä täytetyn ämpärin päälle ja tulet grilliin.


Noin tunnin ihmettelyn ja säätämisen jälkeen totesin rakennelman toimivan ja eikun rimat höyryttimeen.


 Annoin rimojen olla höyryssä (ja lämmössä ~250C) tunnin ajan. Sitten rimat jigiin ja vääntämään. Yllätys oli suuri kun puu taipui varsin heplosti ja huomattavan paljon kevyemmin kuin kuiva puu. Pientä ratinaa oli havaittavissa, kun huomasin yhden isohkon oksan toisessa rimassa, mutta puu kesti ja ruuvasin yhden ylimääräisen tuoen oksan kohdalle.


Yllä olevassa kuvassa takimmaisena kuivana väännetty kaari, keskellä vaurioitunut ja ensimmäisenä höyrytetty. Eli uskoisin homman toimivan ja huomenna pitää hakea pitempiä ruuveja jotta saan tukipalikat ruuvattua ristiin läpi kaikki kolme puuta. Ilman katkenneita rimoja kaikkien kaarien hinnaksi olisi riittänyt 42€. Nyt joudun investoimaan vähän lisää puutavaraa, mutta uskoisin kokonaiskustannusten koko kasvihuoneelle jäävän noin 200€ tietämille.


.....TO BE CONTINUED!!!

2 kommenttia:

  1. Mukava seurata, että joku rupesi tekemään tämän ohjeen mukaan. Mäkin sen tuonne yhdistyksen facebookkiin linkitin. Joku oli paiskannut puut pihalampeen, pariksi päiväksi, niin taivuts oli onnistunut helpommin. Eli pelkkä kosteuskin siihen auttaa. Suunittelin kanssa, jos ensikesälle tälläistä.

    VastaaPoista
  2. Käyttämäni puu oli laadultaa suorastaan P**kaa. oksasta ja haurasta. Uusia rimoja ostettu ja valikoitu parhaimpia päältä. poikittaiset oksat on kaikkein pahimpia, mutta suoraan läpimenevistä ei ole niin paljoa haittaa. neljä kaaren puolikasta jo valmiina.

    VastaaPoista