Sivun näyttöjä yhteensä

1. joulukuuta 2011

Kaiken pahan alku

Tulipa sitten aloitettua tällanen blogi vaikka tiedän olevani laiska tätä täyttämään ja joskus -05 pidin rakennusblogia talorakennuksesta, mutta se tyssäsi muutamaan kuukauteen.
Mutta takaisin tähän blogiin. Tänne on tarkoitus laittaa kuvia ja juttua uudesta harrastuksesta eli chilin kasvattamisesta.

Kaikki lähti siitä kun pari vuotta takaperin ostin hetkenmielijohteesta pari pussia Green padron chilejä jota heitin sekaisin multaan pieneen pöytä kasvihuoneeseen. Ei mennyt kun hetki ja koko lauta oli täynnä sirkkalehtiä ja piti alkaa istuttaan jokaista omaan ruukkuunsa. Arviolta 2/3 osaa taimista lensi roskiin. Ne mitkä jäi jäljelle kasvoivat jotain 60-70cm korkeiksi ja tekivät satoa kiitettävästi.

Seuraavana vuonna istutin vain neljä siementä kaksi Lombardoa (c.annuum) ja kaksi kaupan habaneron (C.chinense) siementä. Näistä kuoli alku taipaleelle 3 kpl ja jäljelle jäi vain yksi Habanero, ja sekin kuoli varmasti joko liika lannoittamiseen tai liika veteen, joka tapauksessa hoidin hengiltä.

Kausi 2011 istutin useamman lombardon ja muuan habaneron joilla oli suuria kasvu ongelmia pitkään kesään, kunnes löysin chilifoorumin ja roppakaupalla lisä infoa, ja kohta olikin RST putkesta valmistettu EBB&Flow kolmelle Lombardolle ja loput menivät turpeeseen. Myöskin ravinteeksi tuli Puutarhan kesä.

Kaikki meni muuten hyvin ja chilit innostuivat kasvamaan, mutta kesä loppui kesken. Siirsin kasvit Omakotitalon laitehuoneeseen(varasto), missä on iso rosterikaappi ja sinne virittelin EBBin ja 3kpl työmaavaloja. Yksi Lombardo pääsi tähän ja kaksi Habaneroa. Lombardo viihtyy erittäin hyvin kyseisessä EBBissä ja pukkaa hedelmää kiitettävästi ja maistiaiset on myöskin syöty. Erittäin mieto, mukavan makuinen lähes tuleton.

Lisäksi raapustelen jotain reseptejä lähinnä maidottomia ja fosforirajoitteisia. Miksi tällaisia? Itselläni on fosforirajoitteinen ruokavalio ja sen takia maitokin on pois suljettu, en siis ole ns. maitoallerginen.

Fosforirajoitus on kaikilla dialyysipotilailla. Vatsakalvodialyysillä (PD) hoidan itseni joka yö. Hoito otaa 8 tuntia. Dialyysin aloituksesta tulee kesäkuussa 3 vuotta. Munuaissiirtojonossa olen ollut kohta vuoden. Ruokavalion kannalta tärkeintä on riittävä proteiinin saanti. Parhaimmillaan proteiinia piti tankata noin 200g päivässä jotta saisi albumiinin nousemaan, jotta pääsisi siirtolistalle. 200g proteiinia tarkoittaa noin 1kg lihaa / päivä. tällä hetkellä syön 100-150g proteiinia/pv.

Markettien lisä protskut ei myöskään sovellu koska niistä ei tiedä fosfori määrää. Pois suljetaan suurin osa makkaroista, leikkeleistä ja käsitellyistä lihoista (marinadit tms.) Syy: E450,451,E452
Nämä kaikki ovat fosfaatteja.

On hiukan ironista että pidän chilistä ja en voi käyttää maitotuotteita. Vaaleleipä ja rypsiöljy saa riittää :D. Kyllä käytän Naga Morichiakin :D (fataliin pyre ja jauhe)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti